Gasloos wonen: wat betekent dat?

16 juli '20

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. Nieuwbouwprojecten waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, zoals bij Ambyerveld, lopen daar alvast op vooruit: daar is - vanuit een wettelijke verplichting - zelfs geen aansluiting meer op het aardgasnet.

Gasloos, duurzaam, energieneutraal

De woningen die BPD in Ambyerveld in Maastricht oplevert zijn gasloos. In de woningen wordt een lucht/waterwarmtepomp geplaatst. Een lucht/waterwarmtepomp is een duurzame en goedkope manier om je woning te verwarmen. Het maakt gebruik van warmte uit de lucht. Deze lucht wordt van buitenaf afgezogen voor warm water en vloerverwarming. Zelf hoef je niets te doen. Wij zorgen ervoor dat we de juiste duurzame alternatieven in jouw woning plaatsen.

De voordelen van gasloos wonen

Alternatief voor gas in Ambyerveld

Er zijn verschillende alternatieven om een woning gasloos te maken. In Ambyerveld is gekozen voor een warmtepomp. Daarnaast worden de woningen energieneutraal. We leggen je graag uit wat dat inhoudt! 

image alt

Lucht/waterwarmtepomp: warmte uit de lucht

De woningen in Ambyerveld krijgen een lucht/waterwarmtepomp. Een warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. De warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht. Deze lucht wordt van buitenaf afgezogen voor warm water en vloerverwarming. De installatie wordt bijvoorbeeld op het dak of aan de buitenmuur van de woning geplaatst. In je woning heb je een warmtepomp die de binnengekomen warmte verhoogt en afgeeft aan de vloerverwarming en boilervat. Om de verwarming te regelen heb je in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een lucht/waterwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. De afzuiginstallatie die buiten staat moet schoon en stofvrij blijven en voor een jaarlijkse check aan jouw lucht/waterwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie – een servicecontract afsluiten met een specialist.

image alt

Energieneutraal wonen

Alle woningen in dit project zijn energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor onder meer verwarmen/koelen en warm water - en de energie die je opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning zeer lage energiekosten. Dit bereiken we onder meer door goede isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen. Alleen de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie komen er nog bij. En een fijn voordeel: bij een energieneutrale woning heb je bij sommige hypotheekverstrekkers tot wel € 25.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Vraag dit zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze.

Veel gestelde vragen

Meer weten over dit onderwerp? Duurzaamheid in Ambyerveld
Bekijk woningtypes Woningen in Ambyerveld